A papaja őshazája Indiában és Mexikóban van. Hazánkban is sokan kedvelik és fogyasztják rendszeresen ezt a gyümölcsöt, mert nem csupán nagyon egészséges, hanem nagyon ízletes és finom is. Kutatások igazolják, hogy a papaja nagyon sok előnnyel rendelkezik az egészségünkre nézve, mutatjuk is, melyek ezek.


A papaja gazdag forrása a folátnak, az A-vitaminnak, a magnéziumnak, a réznek, a pantoténsavnak, a B-vitaminoknak, a béta-karotinnak, a luteinnek, a zeaxantinnak, az E-vitaminnak, a kalciumnak, a káliumnak és a K-vitaminnak.

A papaja nagy mennyiségben tartalmaz kolint, amelynek számtalan pozitív hatása létezik. A kolin támogatja a jobb alvást, a megfelelő izommozgásokat, illetve a memória fokozásában is aktívan részt vesz.

A kolin segíti a zsír felszívódását, és a szervezetben kialakuló gyulladásokat is csökkenti. Mivel a kolin a sejtmembránok része, így az idegimpulzusok átvitelében is a segítségünkre lehet.

A papaja nagyon sok antioxidánst is tartalmaz, amelyek segítenek a szabad gyökök semlegesítésében és a sejtkárosodások megelőzésében.

A papaja rendszeres fogyasztása már csak azért is nagyon hasznos, mivel segít a vérlemezkeszám növelésében, ezáltal az immunitás fokozásában.

Mivel a papaja nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, káliumot és rostot, így a szív egészségét is védi, mégpedig úgy, hogy csökkenti a magas vérnyomást.

A papajamagot se dobjuk ki, ugyanis összetörve és pépesítve sokat enyhíthet egyes bőrbetegségeken, ilyen például a pikkelysömör. Ily módon alkalmazva a sebgyógyulásban is a segítségünkre lehet.

A férfiak számára is nagyon hasznos lehet a papaja rendszeres fogyasztása, ugyanis ez a gyümölcs aktívan részt vesz a termékenység fokozásában.

A papaja gazdag forrása az enzimeknek, így nagyon sokat segíthet az emésztés fokozásában és a gyomorfekély megelőzésében.

A papaja és a papajamagolaj sok K-vitamint is tartalmaz. Ez egy zsírban oldódó vitamin, amelynek nagy szerepe van a csontok egészségének fenntartásában. A gyümölcs rendszeres fogyasztása fokozza a kalcium felszívódását és csökkenti az esélyét az ásványi anyag vizeletből történő kiürítésének.