A pajzsmirigybetegség igenis egy komoly betegség. Sok olyan tünete létezik, amelyek nagyon megkeseríthetik az ebben a betegségben szenvedők életét. A szimptómák közé tartozik többek között a fáradtság, a fogyás, a hízás, az ingerlékenység, az alvászavar, a hajritkulás, a szorongás vagy éppen a depresszió.


A pajzsmirigybetegségben szenvedő egyének gyakran számolnak be olyan tünetekről is, amelyek fokozott hatást gyakorolnak a szexuális életükre. Ez is előfordulhat, ugyanis a pajzsmirigybetegség sok mindenre kihat, hiszen maga a pajzsmirigy több testi funkcióban vesz részt.

A pajzsmirigy által termelt hormonok szabályozzák az anyagcserét, részt vesznek a szív munkájában, az emésztési folyamatokban, szerepük van az agy fejlődésében, az izmok működésében, de még a csontok egészségét is meghatározzák, illetve a hangulat szabályozásában is van feladatuk.

A pajzsmirigy alul- vagy túlműködhet, ami egyéb, főként a szexuális életet zavaró tényezőket okozhat az egyén életében. A pajzsmirigybetegség hatással van az energiaszintre. A beteg gyakran érzi fáradtnak magát, illetve kialakulhatnak depressziós tünetek, amelyek mind-mind rányomják a bélyeget a szexuális életre.

A pajzsmirigybetegség oka lehet a súlygyarapodásnak is, ami szorongást okozhat, akár még komoly kapcsolatban, házasságban is, ez pedig szintén negatív hatást gyakorolhat a házaséletre.

Ennek a betegségnek az is a következménye, hogy megemelkedik a prolaktinszint a szervezetben, és ez oka lehet a hüvelyszárazság kialakulásának, ami viszont fájdalmas együttléteket eredményezhet. Ilyen esetben érdemes különféle síkosító készítményekkel próbálkozni.

Pajzsmirigybetegség esetén sok testi funkció lecsökken, ennek következtében a nemi vágy is jelentősen megcsappanhat. Kialakulhat lassuló anyagcsere, alvászavarok, amelyek szintén fáradtságot eredményezhetnek, ez pedig szintén alaposan rányomja a bélyegét a szexuális együttlétekre és persze a libidóra.

A pajzsmirigy egy nagyon fontos szerv, amely nemcsak a pajzsmirigyhormonok termelésében vesz aktívan részt, hanem sok más hormont is befolyásolni tud. Férfiaknál gyakran okoz merevedési zavart a pajzsmirigy nem megfelelő működése.