Az ekcémás bőrre jellemző, hogy könnyen kiszárad, viszket, vörös és pikkelyes hatású lesz. Az ekcéma további tünetei közé tartozik a bőrpír, a durva, megvastagodott bőr és a bőr gyulladása.

Az ekcéma kialakulásában nagy szerepe van a genetikának, de akkor is kialakulhat, ha az immunrendszer rendellenesen működik, illetve pajzsmirigybetegség esetén is gyakori, hogy az ekcéma is megjelenik mintegy társbetegségként.

Az ekcéma tüneteinek csökkentésében már az életmódbeli változtatások is nagyon sokat segíthetnek. Vannak olyan táplálékok, amelyek jelentősen súlyosbítják a tüneteket. Ilyen például a forró és fűszeres ételek. Egyes esetekben az erjesztett ételek is kiválhatják a tüneteket, de a sós ételek, a vörösbor, az egyéb alkoholos termékek, a savanyú gyümölcsök, a rántott ételek, a hideg italok és ételek, a kávé, a tea és a diófélék is okai lehetnek az ekcémás tünetek megjelenésének.

Ha valaki ekcéma nevű betegségben szenved, akkor a könnyű, egészséges ételek viszont nagyon hasznosak lehetnek, továbbá a keserű zöldségek és gyógynövények is sokat segíthetnek, hogy a tünetek ne jelenjenek meg.

Az ekcéma tünetei akkor is felléphetnek, ha nem vagyunk elég hidratáltak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy naponta akár 6-8 pohár vizet is elfogyasszunk a dehidratáció elkerülése érdekében.

Az életmódváltással is jelentősen lecsökkenthetők a tünetek. Kerüljük el a nagyon illatos dolgok, például arckrémek, testápolók vagy parfümök használatát. Aztán nagyon sokat segíthet, ha kihagyjuk a hosszú forró fürdőzéseket és zuhanyzásokat. Zuhanyzást követően csak gyengéden itassuk fel a bőrünkről a vizet és semmiképpen se dörzsöljük azt.

Az ekcéma kialakulásában nagy szerepe van a haragnak és a napi stressznek. Ezeket levezethetjük olyan napi tevékenységekkel, mint a jóga, a meditáció, a testmozgás, a tai chi.

Az is nagyon lényeges, hogyha viszket a bőrünk, akkor ne vakargassuk az ekcémás bőrfelületet, mert így az elfertőződik és a betegség, a bőrgyulladás is könnyedén továbbterjedhet. Használjunk a bőrünkre nyugtató hatású krémet, illetve nagyon fontos, hogy erősítsük az immunrendszerünket, amit elérhetünk azzal is, ha sok C-vitaminban gazdag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk.