Górcső alá vesszük azokat az ételeket, amik jót tesznek, és azokat is, amiket célszerű elkerülni!


Ahogy halad előre az idő, úgy lesz egyre nehezebb a nők dolga, mert az évek múltán a hormonháztartás egyensúlya is meginog.

Megannyi hormonális változás, lassuló anyagcsere, mellyel párhuzamosan jobban raktároz a szervezet, méghozzá a csípő környékén. Nagyon oda kell figyelni, ha az ember nem akarja elengedni magát. Sokkal több munkát kell beleölni, mint 20 évvel korábban. Számos változás áll be szervezetünk működésében 40 éves kor után, amely hatással van az egészségünkre, a külsőnkre. Javasolt fokozott figyelmet fordítani a táplálkozásunkra is.

Az alábbi élelmiszereket érdemes fogyasztani, ha szeretnénk, hogy szervezetünk támogatva legyen ebben a lelassult időszakban:

Teljes kiőrlésű liszt


A teljes kiőrlésű gabonafélékből készült tészták, péksütemények sok B-vitamint, káliumot, magnéziumot és rostot tartalmaznak. Ez jót tesz az emésztésnek, csökkenti a szívbetegségek, az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát – ellentétben a fehér lisztből készült élelmiszerekkel. Magasabb ásványi anyag-, vitamin- és rosttartalommal bír, mint a fehér liszt. A plusz rostanyagok elnyújtják a szénhidrát felszívódását, ezáltal mérsékelik az inzulin emelkedését is. A rostok vizet vesznek fel, ezért nő a térfogatuk és teltségérzetet keltenek.

Ennyi előny bőven elég ahhoz, hogy változtassunk, nem?

Olajos magvak


Sok zsír, kevés szénhidrát. Dióhéjban ennyi….lenne…ha nem lenne ezen kívül tele antioxidánsokkal, értékes tápanyagokkal, nyomelemekkel.

Mindenképpen érdemes tehát beépíteni ezeket az étrendünkbe, viszont figyelni kell szervezetünk jelzéseit is, hiszen többen panaszkodnak az olajos magvak kapcsán zsírosodó bőrre, fokozott bélműködésre is, ezért napi egy maréknál többet nem ajánlatos fogyasztani belőlük. Elég magas a kalóriatartalmuk is, ezért csak ésszel, ha az ember nem akar plusz kilókat.

Lencse


Nem csak a szilveszteri babonák kapcsán értékes kis élelmiszer, bár önmagában már ezért is nagyon szeretjük.

A lencse remek rostforrás, sok benne a folsav, fogyasztása pedig segíthet csökkenteni a szervezetben az LDL-koleszterin szintjét, ezáltal a szívbetegségek, az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának veszélyét is. Sok benne a szelén, ami hasznos a kognitív folyamatok fejlesztésében, ezen kívül a hölgyek is előszeretettel fogyasztják, mert a szépségvitaminok egyike.

Könnyen emészthető, bár egyesek bélrendszer-működését puffadás formájában nehezíti meg. De finom, egészséges, könnyen elkészíthető és laktató étel is.

Probiotikus ételek


Az évekig tartó antibiotikum-fogyasztás, a cukorral töltött ételek fogyasztása mind-mind a mikrobákat roncsolja, mely hosszútávon rendkívül leépítő hatással bír.

Számtalan kutatás azt bizonyítja, hogy a probiotikus ételek fogyasztása segíthet a bélrendszer javításában és a mikrobiom táplálásában.

A bélflóránk egészséges működése ilyen idős korban elengedhetetlen. Ezért ajánlott minél több probiotikus hatású ételt, tehát natúr joghurtot, kefirt, fermentált zöldségeket és kombuchát fogyasztani.

Zöld kávé

A zöld kávé valójában pörköletlen kávébab, amely igen nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Éppen ezért remek gyulladáscsökkentő és öregedésgátló, így segíthet csökkenteni a korosodás látható jeleit is.

Mik a kerülendő ételek, italok, amit le se emeljünk a polcokról?

Van néhány olyan étel és ital, amely csak megnehezíti az ember dolgát még akkor is, ha mértékkel fogyaszt belőlük. Ráadásul az alábbi – néha kifejezetten egészségesnek tartott – ételek és italok hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulásához, de akár a hormonháztartást is megbolygathatják. Mutatjuk, mit érdemes elkerülni, ha elmúltál 40:

- kávé,
- zsíros hús
- alkohol
- vaj
- gyümölcslevek
- cola
- szénsavas italok

Ha ezeket mértékkel, vagy egyáltalán nem fogyasztjuk, olyan töltetet adunk szervezetünknek, mely által hosszú éveket ajándékozhatunk életünknek.