A tejfölös bakonyi gomba lelkét a füstölt szalonnás alap adja. Házi nokedlivel tálalva még finomabb.
A bakonyi gomba igazi kiadós, magyaros fogás. Karakteres ízét a füstölt szalonna adja, amelyen a hagymát kell megpárolni. Nokedlit ma már bármelyik szupermarketben kapsz előre csomagolva is, de érdemes inkább házilag készíteni, mert nincs vele sok munka, viszont lényegesen olcsóbb így.
Hozzávalók
A gombához
👉 50 dkg csiperkegomba
👉 10 dkg füstölt szalonna
👉 2 evőkanál tejföl
👉 1 vöröshagyma
👉 1 paprika
👉 1 paradicsom
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 só
👉 bors
A nokedlihez
👉 30 dkg liszt
👉 2.5 dl víz
👉 3 tojás
Elkészítés:
Először a gombát tedd fel főni. Ehhez a füstölt szalonnát kockázd fel, és kis lángon olvaszd ki a zsírját. Ha az edény falához nyomva már nem serceg, szűrőlapáttal szedd ki a szalonnakockákat. A hagymát vágd apróra, és a szalonnazsíron párold üvegesre. Amikor már puha, húzd le a tűzről, keverd hozzá a pirospaprikát, a felkockázott paprikát és paradicsomot. Tedd vissza kis lángra, és időnként megkevergetve hagyd, hogy a zöldségek összeessenek. A gombát közben tetszés szerint aprítsd fel, és keverd a paprikás alaphoz. Sózd, borsozd, és főzd puhára. Mivel nagyon hamar levet ereszt, vizet nem szükséges önteni alá. Ha a gomba megpuhult, ízlés szerint néhány kanál tejfölt adj hozzá, és forrad össze.
Amíg a gomba fő, állítsd össze a nokedlit. A lisztet keverd el a tojással, és adagold bele fokozatosan a vizet, amíg sűrű tejbegrízre emlékeztető, ragacsos állaga lesz. Egy lábosban forralj sós vizet, és nokedliszaggató segítségével szaggasd bele a tésztát. Két-három perc főzés elég neki, utána szűrd le.