Egyszerre édes és savanykás a puha, mennyei citromos süti. Ha szereted a fehér csokit, akkor ezt a tésztát is imádni fogod.
A csoki minden formájában mennyei, így a fehér változatnak sem lehet ellenállni. Remekül harmonizál a kicsit fanyar citromos tésztával, amit pillanatok alatt összeállíthasz, így a kezdőknek sem okozhat nagy kihívást. Főleg, hogy a főbb hozzávalókat bögrével is kimérheted. A tésztája lágy, könnyed, és sokáig puha marad. Mindenképpen bio- vagy kezeletlen héjú citromot használj sütéshez.
Hozzávalók 12 szelethez
A tésztához
👉 1.5 bögre liszt
👉 1 bögre cukor
👉 0.5 bögre tej
👉 10 dkg vaj
👉 2 db tojás
👉 2 teáskanál reszelt citromhéj
👉 2 evőkanál citromlé
👉 1 teáskanál sütőpor
👉 1 csipet só
👉 vaj vagy olaj a forma kikenéséhez
A mázhoz
👉 10 dkg fehér csoki
👉 2 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A tésztához egy nagy tálban keverd habosra a vajat és a cukrot körülbelül öt-hét perc alatt. Add hozzá tojásokat, a citrom héját és a levét. Dolgozd össze a lisztet, a sütőport és a sót, majd a tejjel felváltva, fokozatosan forgasd a masszába. Keverd csomómentesre, amennyiben túl lágy, adj hozzá még kevés lisztet.
Egy kenyérformát kenj ki zsiradékkal, és simítsd be a masszát. Süsd 170 fokon körülbelül 45-50 percig. Amikor a süti közepébe szúrt fogvájó tisztán jön ki, kiveheted a sütőből. A mázhoz a kisebb darabokra tördelt fehér csokit vízgőz felett olvaszd fel, majd keverd hozzá az étolajat, és öntsd a tésztára. Várd meg, míg megszilárdul, utána szeleteld fel.