Tálald a túrós pitét édes eperöntettel! Még finomabb, ha a töltelékbe is juttatsz egy keveset a gyümölcsből.


Az eperöntettel tálalt túrós pite hamisítatlan tavaszi édesség. Ha ismered a pite alaptésztájának a receptjét, mákos vagy almás változatban is könnyedén elkészítheted. Az eperszezont használd ki, hiszen fantasztikus édességeket készíthetsz belőle: ebben a válogatásban találhatsz hozzá ötleteket.

Hozzávalók 32 szelethez

A tésztához:
👉 50 dkg liszt
👉 25 dkg vaj
👉 15 dkg cukor
👉 15 dkg tejföl
👉 1 egész tojás
👉 1 tojássárgája
👉 1 csomag sütőpor

A töltelékhez:
👉 50 dkg túró
👉 8 dkg porcukor
👉 5 szem eper
👉 3 tojás
👉 1 csomag vaníliás cukor
👉 1 nagy evőkanál tejföl
👉 1 citrom reszelt héja

A tetejére:
👉 1 tojásfehérje

Az öntethez:
👉 50 dkg eper
👉 3 cukor
👉 1 dl víz + kevés a keményítő feloldásához
👉 0.5 evőkanál étkezési keményítő
👉 0.5 citrom leve

Elkészítés:

A tésztához az átszitált lisztet keverd el a sütőporral, és morzsold el a kockára vágott, hideg vajjal. Add hozzá a cukrot, az egész tojást, a tojássárgát és a tejfölt, és gyúrj belőle sima tésztát. Csavard folpackba, és pihentesd a hűtőben fél órát.

A töltelékhez a túrót villával törd át, és add hozzá a kétféle cukrot, a tojásokat, a reszelt citromhéjat és a tejfölt.

A tésztát vedd kétfelé. Az egyik tésztaadagot lisztezett deszkán nyújtsd ki, és simítsd el egy tepsiben. Oszd el rajta a tölteléket. Az epreket szeleteld fel, rakd ki velük a túrókrémet, majd fedd be  a másik adag kinyújtott tésztával. Villával szurkáld meg, kend meg tojásfehérjével, és told 180 fokos sütőbe nagyjából 35 percre, amíg a tészta aranyszínűre sül.

Az eperöntethez a gyümölcsöket szabadítsd meg a leveleiktől, és darabold fel őket. A felét tedd egy lábosba a cukorral, a citromlével és egy deci vízzel. Forrald fel, majd pürésítsd. A keményítőt egy kevés vízben oldd fel. Az eperpürét öntsd vissza a lábosba, add hozzá a félretett eperdarabokat és az étkezési keményítőt, és kevergesd addig, amíg besűrűsödik. Ezzel tálald a túrós pitét.