A puffadás a legtöbb embernél egy kiadós étkezést követően jelentkezik. De sok olyan betegség létezik, amelynek egyik tünete szintén ez a kellemetlen és sok esetben fájdalmas szimptóma lehet. 

A puffadás ellen nem érdemes minden esetben gyógyszert bevenni, sokkal hasznosabb, ha természetes módszereket és táplálékokat próbálunk ki, hogy aztán a későbbiekben a legjobb és számunkra leginkább bevált táplálékot, gyógynövényt alkalmazzuk, ha ismét puffadás gyötör bennünket.

Puffadás ellen nagyon hatékony lehet az élőflórát tartalmazó író, kefir vagy joghurt, amely természetes probiotikumként működik a szervezet számára és nagy szerepe van a puffadás csökkentésében is. A probiotikumok ugyanis olyan jótékony baktériumok, amelyek csökkentik a gázképződést és így a puffadás kialakulását, amely viszont szerepet játszik a savas reflux létrejöttében is. Ezek a táplálékok nagyban elősegítik az élelmiszerek megfelelő lebontását, illetve a tápanyagok felszívódását, így nagyban hozzájárulnak a jó emésztéshez is.

A banánra is számíthatunk, ha emésztési panaszaink vannak. Az érett banán ugyanis csökkenteni tudja a fokozott gázképződést és a puffadást is. Ezen kívül a banán gazdag forrása a káliumnak és az oldható rostoknak, amelyek szintén pozitívan hatnak az emésztésre. A banán emellett csillapítja az emésztőszervrendszerben kialakuló gyulladást, illetve rostjai csökkentik a székrekedés kialakulásának esélyét, amely problémák szintén puffadáshoz vezethetnek.

Az édeskömény is sokat segíthet a puffadás és az emésztőrendszert érintő görcsök csökkentésében. A gyógynövény csillapítja a gyomor- és bélrendszeri görcsöket, segít, hogy a gáz minden gond nélkül áthaladjon a bélrendszeren és ezzel nagyon sokat enyhíthet a puffadás problémáján. Az emésztési folyamat megkönnyítése érdekében a legjobb, amit tehetünk, hogy minden étkezés után elfogyasztunk egy-egy csésze édesköményteát vagy elrágcsálunk néhány édesköménymagot.

A gyömbér is a hasznunkra lehet puffadás esetén. A gyógynövény egy olyan emésztőenzimet tartalmaz, amely segítséget nyújt az emésztőrendszernek a fehérjék lebontásában. Ily módon a táplálék könnyebben emészthetővé válik, ami pedig csökkenti a gázképződés és a puffadás kockázatait.

Puffadás esetén az uborkára is bátran számíthatunk. Az uborka káliumban gazdag, ami csökkenti a sok nátrium okozta káros hatásokat, amelyekből az egyik a puffadás. Továbbá az uborka rendkívül gazdag antioxidánsokban, kvercetinben, C-vitaminban, amelyeknek egyik jellemző tulajdonsága, hogy csökkenteni tudják a puffadást. Az uborka ezen kívül a szem alatti duzzanatot is képes leapasztani.