Az emberi a testet a bűvös, sokak által ijesztő 40 felett is szükséges kordában tartani, bár a veszélyfaktor az idő múlásával egyenes arányban nő. 

Teljesen máshogy működik edzés mellett és edzés nélkül, ezért érdemes szervezetten, körültekintően kezdeni, vagy folytatni a rendszeres mozgást. Ha az ember nem iktatja be a hétköznapjaiba, viszonylag hamar érezhetőek a fájdalmak, Ízületi panaszok, lassabban regenerálódik a test és valahogy azt érezzük, túl gyorsan öregszünk. 

Megjelenik a hátfájás, a helytelen testtartás, az indokolatlan fáradtság érzete és a rossz közérzet. Így nem kérdés, hogy elengedhetetlen! Ha az izmok nem kapnak megfelelő terhelést, nem mozgatjuk őket, a megfeszült szalagok, izmok okoznak fájdalmat sok esetben.  

Az az általános tapasztalat, hogy ezek a tünetek 40 év körül jelentkeznek igazán.

Valahogy ilyenkor minden megváltozik!

Tudunk tenni ellene! 

De csak óvatosan! Fontos a fokozatosság! Ebben a korban már lassabban regenerálódunk, több idő kell a szervezetnek arra, hogy kipihenje magát, több figyelmet kell szentelni az edzések mellett a megfelelő táplálkozásnak és türelmesebbnek is kell lennünk a várt eredmény kialakulását illetően. 

Lassan, hétről-hétre szoktassuk magunkat a megnövekedett terheléshez. Bár 40 felett is erősíteni kell a szervezetet, azzal számolni kell, hogy a megjelenő izomláz, fáradtság néha motiválatlanná tehet minket. Ilyenkor kell átlendülni a nehézségeken. 

A legtöbb ember ilyenkor adja fel! Csökken a kitartás, a lendület és a kezdeti cél valahogy halványulni látszik. 

Az sem elhanyagolható szempont – a türelem jegyében- hogy ebben a korban lassabban fejlődik már az izomszövet. Nehezebb irányítani a mozgásformákat úgy, hogy az építő és biztonságos legyen. 

Célszerű, ha az ember a megfelelő sport mellett szakembert is választ céljai elérését megsegítve. 

Egy szakember kellő tapasztalattal képes arra, hogy a legjobbat hozza ki a lehetőségekből és az egészséget szem előtt tartva segítse útunkat. 

A sikerhez az is kell, hogy adjunk magunknak kellő időt, ne azonnal várjuk az eredményt. 

Ha valaki 40 évesen hozza meg a döntést, türelmesnek kell lennie. Az eredmény nem jön azonnal. 

Legalább 2 hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy más is észrevegye a változást. 

Egy jól felépített terv mindenképpen szükséges.  

Az első időben heti 1 edzés… 

Majd 1-2 hét múlva lehet növelni az intenzitást. Fontos a mértékletesség! 

Két hónap alatt teljesen megváltozik az énképünk, a tartásunk.  

Az is előfordulhat, hogy menet közben úgy érezzük, a választott edzésforma nem is nekünk való! Nem érezzük benne komfortosan magunkat! De szerencsére napjainkban számtalan választási lehetőség van, a mozgásterek tárháza már-már végtelen! 

Célszerű először csak alkalmakat vásárolni, nem rögtön elköteleződni egy számunkra még ismeretlen területen. Ki kell próbálni számtalan edzésformát, hogy tudatosan dönthessünk! 

Sokan túlsúllyal küzdenek, de olyanok is akadnak, akik éppen ennek inverzét tervezik elérni! 

Sokak úgy vélik, egy átmozgató testedzés bőven elég igényeik kielégítésére. 

Ezért is jó az, hogy számtalan lehetőség közül választhatunk! 

TRX edzés

Azokban az esetekben, amikor komolyabb túlsúly, vagy esetleg egy sérülés okozta hátránnyal állunk szemben, kiváló eszköz a TRX. 

Egyszerű, de nagyszerű! Mindössze egy felfüggesztett kötél, mely annak ellenére, hogy „csak” egy eszköz, olyan mozgáskultúrát és gyakorlatokat biztosít, amit elsőre nem is gondolnánk! 

Az eszköz segítségével szépen fel tudjuk építeni az átmenetet a saját testsúlyos gyakorlatokig, amikor már semmilyen eszközt nem használunk, csak a saját testünket. 

Cardio edzés

A cardio edzés mindenki számára fontos, az erek és a szív megfelelő működése miatt! 

Még az anyagcserét is befolyásolja, mely napjainkban már szinte egy társadalmi jelenség! Minden 2. ember szenved valamilyen anyagcsere problémában, melyre egy intenzív cardio edzés remek mankó lehet. 

De vigyázni kell! Ha nagyon magas pulzusszámú gyakorlatokat vagy intenzitást végzünk, egészségkárosító hatása is lehet, és sok esetben rosszullétet eredményez! Ezt az edzésformát kizárólag szakmai felügyelet mellett javasoljuk! 

Amennyiben ez nem lehetséges, vagy olyan helyen sportolunk, ahol ez nincs biztosítva, a legjobb megoldás egy pulzusmérő óra beszerzése. Ma már szinte bárhol megvásárolható, így, ha minden kötél szakad, tudjuk magunkat ellenőrizni minden edzés alkalmával. Remek kis szerkezet, az biztos! Segítségével meg tudjuk húzni magunk számára a max. pulzustartományt, ahol az óra jelezni fog.  

Ezután megállunk és pihenünk, amíg vissza nem tér a normál tartományba a szívverésünk. 

Konditeremi edzés

Drasztikusnak tűnhet, mégis sokan választják és szeretik az intenzív izomedzéseket! Jó a termek hangulata, motivált lesz tőle az ember, és valahogy egy idő után beszippant mindenkit. 

De itt is vannak nehézségek… 

Nagyon jellemző, hogy a 40 éves “limit” az, amikor a tesztoszteronszint drasztikusan csökken, ezáltal az izomtömeg növelés sokkal nehezebbé válik. Sok munkát kell ölni a kicsi fejlődébe is, szóval a kitartás itt kötelező! 

Tény és való azonban, hogy ezek a folyamatok lelassíthatók és idős korban is lehet tenni azért, hogy megőrizzük, sőt akár növeljük állóképességünket.  

Kiváló edzésterveket és étrendeket tudnak összeállítani a személyi edzők minden teremben, ez ma már alap követelmény! Bátran keressük fel őket és a legoptimálisabb megoldást nyújtják majd! 

Válasszunk bármilyen edzésformát, egy biztos: mozogni 40 éve felett is kell! 

Az egészség a legfontosabb, melynek ez az állomása alappillére is egyben!