Érdemes néha rebarbarával is sütni: eperrel párosítva nagyon jól feldobják az egyszerű piskótatortát.
A rebarbarás piskótatorta olajos tésztából készül, a tetejére édes morzsa kerül. A fanyar ízű rebarbara valójában zöldség, mégis általában úgy használjuk fel, mint a gyümölcsöket, például édességek alapanyagaként. Mivel elég savanykás, szokták valamilyen édes gyümölccsel párosítani, főleg eperrel népszerű. Csak a szárát szabad használni, a levele mérgező.
Hozzávalók 8 szelethez
A tésztához:
👉 25 dkg eper
👉 25 dkg liszt
👉 25 dkg cukor
👉 7 evőkanál olaj
👉 6 tojás
👉 2 szál rebarbara
👉 1 mokkáskanál sütőpor
👉 1 csipet só
👉 vaj és liszt a forma kikenéséhez
A morzsához:
👉 18 dkg liszt
👉 12 dkg cukor
👉 10 dkg vaj
👉 10 dkg dió
👉 1 kávéskanál fahéj
👉 0.5 kávéskanál szerecsendió
Elkészítés:
Az epret és a rebarbarát tisztítsd meg, szeleteld fel, és keverd el egy tálban.
A tésztához a tojásokat válaszd ketté. A fehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá. Adagold hozzá kanalanként a cukrot, utána egyenként a tojássárgákat, majd szintén kanalanként az olajat. Végül fakanállal forgasd bele a sütőporral elkevert lisztet is.
A morzsához a vajat olvaszd fel. A lisztet keverd el a cukorral, a felaprított dióval, a fahéjjal és a szerecsendióval, majd forgasd hozzá az olvasztott vajat is.
A piskótatésztát egyengesd el egy kivajazott-kilisztezett tortaformában. Dobd bele az epret és a rebarbarát, és szórd a tetejére a morzsát. Told 200 fokos sütőbe 40-45 percre, amíg a tészta átsül, a morzsa a tetején pedig ropogósra pirul.