Van egy elképzelésünk a tökéletes reggeliről, amelyet a reklámok vagy a filmek sugallnak számunkra: frissen facsart narancslé, kávé, friss pékáru, joghurt. Ismerős, ugye? De biztos jó mindez a gyomrunknak a nap első étkezéseként?
Lássuk, hogy a felsorolt ételek, italok és további élelmiszerek közül mi az, amit érdemes, és mi az, amit nem tanácsos éhgyomorra fogyasztani!
Mit fogyasszunk?
Zabpehely
Természetesen zabpelyhet! Éhgyomorra kifejezetten jót tesz, egyfajta védőréteget képez a gyomrunk számára a zabpehely. Rostjai is sok szempontból fontosak a szervezetünknek, a zabban található béta-glükán pedig csökkenti a koleszterinszintet.
… és más kásák
A kukoricakása ugyancsak tökéletes reggeli. B- és E-vitamin forrás, foszfort, káliumot, magnéziumot, cinket is tartalmazó, rostban bővelkedő eledel. Ami pedig a gyomorra gyakorolt hatását illeti: csökkenti a savtúltengést, és a gyomorfekély tüneteire is gyógyír.
Ha már kása, akkor a hajdináról se feledkezzünk meg! Az emésztőrendszerünk megfelelő működéséhez tökéletes adalékanyag. Kiváló élelmirost-forrás, tisztítja a beleket és fokozza a teltségérzetünket is azáltal, hogy lassítja a tápanyagok felszívódását. A vitaminok mellett, fehérje és vas is kerül a szervezetünkbe a reggeli hajdinakása elfogyasztásával.
A búzacsíra szintén emésztést segítő élelmiszer, nyomelemek és vitaminok kiváló forrása. Tiamin-, folsav-, cink-, mangán-, foszfor- és magnéziumtartalma, valamint rost és fehérje tartalma miatt is érdemes beilleszteni a reggelinkbe.
Teljes kiőrlésű kenyér
Ha már a gabonaféléknél tartunk, érdemes teljes kiőrlésű élesztőmentes kenyeret is a reggelizőasztalunkra tenni. Lassan felszívódó szénhidráttartalma mellett rostban gazdag, ne felejtsünk el sok folyadékot fogyasztani mellé!
Diófélék
A diófélék tekintélyes mennyiségű káliumot, magnéziumot és több egyéb, szervezetünknek hasznos ásványi anyagot tartalmaznak. A dió gazdag fehérjében, rostokban és egészséges zsírokban. Reggelire fogyasztva serkenti az emésztést.
Tojás
Tojást is bátran ehetünk éhgyomorra, nem bántja a gyomornyálkahártyát, és a reggeli napszakban történő fogyasztása segít a kalóriabevitel csökkentésében, tekintettel a nap hátralévő részére.
Méz
A méz némi túlzással elengedhetetlen a reggelinél: tele van antioxidánssal, jótékonyan hat a gyomorproblémákra, baktérium- és gombaölő hatású, serkenti az agyműködést; csak a bevitt mennyiséggel bánjunk csínján, hiszen cukortartalma magas.
Áfonya
Az áfonya nemcsak finom, de sok-sok jót teszünk a szervezetünknek, ha rendszeresen fogyasztjuk. Jótékony hatással van a vérnyomásunkra, javítja a memóriánkat, és nem mellékesen az egyik legmagasabb antioxidáns-szinttel rendelkező gyümölcs.
Görögdinnye
A
görögdinnye reggelire tökéletes, hiszen rengeteg folyadékkal látja el a
szervezetünket a korai napszakban. Sok benne az A-, B1-, B6- és
C-vitamin,antioxidáns vegyületei a béta-karotin és a likopin. Ásványi
anyagokban is gazdag, káliumot, magnéziumot, vasat, szelént is
tartalmaz.
Édesség
Édességet lehetőleg ne fogyasszunk éhgyomorra, mert sok szempontból hátrányosan hat a szervezetünkre, ráadásul a cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszhat, ha rendszeresen így indítjuk a napot.
Élesztő tartalmú ételek
Élesztőt tartalmazó élelmiszerek: a gyomor nyálkahártyáját irritálják, diszkomfort érzést, de akár fájdalmat, puffadást is okozhatnak.
Joghurt/kefír
A joghurt és a kefir jótékony hatásai miatt jó ötletnek tűnhetnek a napindításhoz, azonban a bevitelükhöz ne üres gyomorral lássunk hozzá, mert a gyomorsav elpusztítja a jótékony tejsavbaktériumokat. A joghurtot ezért inkább a reggeli lezárásaként fogyasszuk.
Szénsavas italok
Szénsavas italokat ne fogyasszunk éhgyomorra: a gyomor és a bélrendszer nyálkahártyáját irritáló folyadékokról van szó, így ezek kortyolgatását kerüljük el a reggeli étkezés megkezdésekor.
Citrusfélék
Citrusféléket nem jó ötlet üres gyomorral majszolgatni, hiszen ezek a savas gyümölcsök fokozzák a gyomorsav termelődését, ami miatt gyomorégéssel kezdődhet a napunk.
Erősen fűszeres ételek
Az erősen fűszeres ételek szintén irritálják a gyomor nyálkahártyáját, fogyasztásuk semmilyen napszakban nem ajánlott, de éhgyomorra semmiképpen ne próbálkozzunk ezekkel.
Kerülendő gyümölcsök és zöldségek
Bár a banán fogyasztása elsőre nem tűnhet aggályosnak ébredés után, bizony mégis jobb, ha elkerüljük: magas cukortartalma a vércukorszintre hat kedvezőtlenül, az érzékenyebb gyomrúak számára pedig panaszokat is tud okozni éhgyomorra történő elfogyasztása.
A gyümölcsök közül a körtét is kerüljük el, mint első reggeli étket, hiszen durva rostjai nem hatnak simogatóan az üres gyomor nyálkahártyájára.
A paradicsomot a citrusfélékhez hasonlóan savassága miatt hagyjuk ki az első sorból a reggeli során, ha el akarjuk kerülni a túlzott gyomorsavképződést, és annak kellemetlen következményeit.
A zöldségek egy része is kerülendő ébredést követően, a zöld színű – egyébként nagyon egészséges – zöldségek éhgyomorra fogyasztva gyomorpanaszokat okozhatnak.