A lila káposztából készült zöldségfasírt egészséges, laktató, és fillérekből elkészítheted.
Készíts olcsó és laktató zöldségfasírtot lila káposztából! A sötétlila növény az egyik leggazdagabb C-vitamin-forrás, és úgy telít el, hogy egyáltalán nem hizlal: tíz dekája alig 30 kalóriát tartalmaz. Ha van otthon iskolás gyereked, a káposzta lecsepegtetett levét érdekes kísérletekre is használhatjátok: megvizsgálhatjátok, mi történik, ha ecetet, és mi, ha szódabikarbónát adtok hozzá.
Hozzávalók 4 személyre
👉 50 dkg lila káposzta
👉 10 dkg liszt
👉 10 dkg zsemlemorzsa
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 2 teáskanál tört borókabogyó
👉 2 teáskanál őrölt kömény
👉 1 tojás
👉 1 evőkanál só
👉 bors
👉 3 evőkanál zsemlemorzsa a forgatáshoz
👉 3 dl olaj a sütéshez
Elkészítés:
A lila káposztát reszeld vagy gyaluld le, esetleg késsel vágd egészen apóra. Használhatsz késes aprítógépet is. Sózd be, forgasd össze, majd tedd egy szűrőbe, amit helyezz rá egy mélyebb tálra. Takard le, és így pihentesd egy órát, hogy levet eresszen.
A pihentetési idő után nyomkodd ki belőle a nedvességet, és tedd egy tálba. Add hozzá a zúzott fokhagymát, a borsot, a borókabogyót, az őrölt köményt és a tojást. Keverd jól össze, majd felváltva adagold bele a lisztet és a zsemlemorzsát, amíg jól formázható masszát nem kapsz. Formálj belőle pogácsákat, hempergesd meg zsemlemorzsában, és forró olajban, oldalanként néhány perc alatt süsd őket ropogósra.