Gluténmentesen is mennyei süteményeket állíthatsz össze: ennek a citromtortának rizsliszt van a tésztájában.


A gluténmentes citromtorta jól mutatja, hogy akkor sem kell lemondanod a finomságokról, ha bármi okból diétázásra kényszerülsz. Ennek a tortának a tésztája egyszerű piskótalapokból áll, ezen terül el a lágy, savanykás krém. A citromot apránként adagold bele, amíg el nem éred azt az ízt, amit szeretnél.

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:
👉 6 tojás
👉 6 evőkanál kristálycukor
👉 6 evőkanál rizsliszt
👉 1 csipet só

A krémhez:
👉 50 dkg mascarpone
👉 12 dkg cukor
👉 2 citrom
👉 2 dl hideg habtejszín
👉 1 csomag hafixáló (elmaradhat)

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat válaszd ketté, a fehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot. Add hozzá először kanalanként a cukrot, majd egyenként a tojássárgákat. Végül óvatosan forgasd bele a rizslisztet is, de ekkor már ne robotgéppel, hanem csak fakanállal keverd. Oszd el egy sütőpapírral kibélelt, magasabb falú tortaformában, és 180 fokon 12-15 perc alatt süsd ki. Amikor a beleszúrt késre már nem ragad rá a tészta, szedd ki, és a papír segítségével vedd ki a formából. Borítsd deszkára, és hagyd kihűlni.

Amíg a tészta hűl, állítsd össze a krémet. A jól behűtött tejszínt verd habbá. Adhatsz hozzá egy csomag habfixálót is, így gyorsabban fog menni. A mascarponét egy másik tálban keverd el a cukorral és egy citrom kifacsart levével, és forgasd a tejszínhabhoz. Add hozzá a maradék citromot is, közben néha kóstold meg, hogy elég savanyúnak találod-e már.

A kihűlt tortalapot lapjával felezd el. Kend meg az egyik lapot krémmel, helyezd rá a másikat is, és vond be a habbal kívülről is a süti tetejét és oldalát. Reszelj a tetejére citromhéjat, majd tedd a hűtőbe néhány órára, amíg az ízei összeérnek, és kicsit megdermed.