A lencsével töltött gomba húsmentes, mégis egész délutánra eltelít.
A lencsével töltött gombafejeket lehetőleg minél nagyobb fejű darabokból készítsd, hogy sok töltelék elférjen bennük. Nagyon jól áll nekik a pirított kesudió, amit egyszerűen egy üres serpenyőben kell megfuttatni. Készítheted vajjal vagy sütőmargarinnal, amit jobban szeretsz, és épp van otthon a hűtőben. A gombák szárát például levesbe főzheted bele.
Hozzávalók 4 személyre
👉 12 fej gomba
👉 10 dkg lencse
👉 5 dkg vaj
👉 5 dkg reszelt sajt
👉 4 evőkanál zsemlemorzsa
👉 3 szál újhagyma
👉 1 marék kesudió
👉 1 teáskanál fokhagymapor
👉 1 teáskanál bazsalikom
👉 1 teáskanál kakukkfű
👉 só
👉 bors
👉 olívaolaj
Elkészítés:
A lencsét előző este áztasd be. Másnap főzd ki nagyjából fél óra alatt. Ha kész, csepegtesd le.
A vajat olvaszd fel egy serpenyőben, és futtasd meg rajta az újhagyma felkarikázott fehér részét. A kifőtt lencsét forgasd bele ebbe a keverékbe, majd húzd le a tűzről, és add hozzá a zsemlemorzsát, a fokhagymaport, a bazsalikomot, a kakukkfüvet, és sózd, borsozd meg. A kesudiót száraz serpenyőben pirítsd meg néhány perc alatt, és ezt is add a lencséhez.
A gombák szárát vágd ki. A kalapjukat alaposan mosd meg, és szárítsd fel róluk a nedvességet. Szórd meg őket kívül-belül sóval és borssal, és sorakoztasd fel egy tepsiben. Töltsd meg mindegyiket a lencsés keverékkel. A tetejükre szórj egy-egy kis adag reszelt sajtot, locsold meg kevés olívaolajjal, és told a tepsit 200 fokos sütőbe nagyjából 20 percre, amíg a gomba megpuhul, a sajt a tetején pedig megolvad.