Most még jótékonyan takar a vastag pulcsi és a kabát, de közeleg a tavasz, amikor is lekerülnek az álcázó rétegek rólunk, és marad a szomorú valóság: megint sikerült jó pár kilót magunkra szedni a tél folyamán.


Vannak persze szerencsés genetikájú, vagy kevesebb étvággyal, gyorsabb anyagcserével, esetleg vasakarattal megáldott szerencsés kivételek köztünk, de legtöbbünkre nem ez a jellemző. A jó hír, hogy még nem késő, visszavehetünk a „raktározásból”, és formába hozhatjuk magunkat egy kis odafigyeléssel.

Unalomevés

Hideg van, nincs kedvem kimenni, inkább bent maradok, és próbálom elűzni a rossz hangulatomat egy bögre kakaóval, egy kis sütivel, keksszel, mindegy, csak finom legyen és édes, és egyből jobb hangulatba kerülök tőle. Ok, igaz, de mennyi ideig tart a finomságok okozta jóérzés? Körülbelül addig, amíg esszük-isszuk, aztán hamar leesik újra vércukorszint, elmúlik az elégedettség, plusz még hozzájön egy kis bűntudat, és kész, vége. Nyoma viszont lesz rajtunk, főleg, ha bekerülünk egy körforgásba, ahol sokszor csemegézünk unalomból vagy a jobb hangulat keresése végett. Ennek véget vethetünk, ha elűzzük az unalmat és tevékenykedünk. Találjunk tennivalót házon belül, de a legjobb mégiscsak az, ha kimozdulunk!

Mozgás!

Ha el akarod kerülni az unalmat, a borongós hangulatot és annak fentebb leírt következményeit, mozdulj ki otthonról! Nehéz lesz rávenni magad, de nem fogod megbánni. Ha nem akarsz, futni, kerékpározni a hidegben, akkor csak sétálj egy jó nagyot, mégpedig tempósan! Fázni biztosan nem fogsz, ha figyelsz a megfelelő sebességre, ellenben nagyon jól fog esni, és amellett, hogy faragsz a kilóidból, a hangulatod is jobb lesz.

Saláta? Ilyen hidegben?

Teljesen természetes, hogy a hideg idő beköszöntével elkezdünk vágyni a tartalmas, meleg ételekre, és kissé idegenkedve tekintünk a frissítő salátákra. Apró trükkökkel elérheted, hogy ne a kalóriában bővelkedő, zsíros, húsos ételeket fogyaszd nap mint nap. Igyál meg egy csésze teát étkezés előtt: a meleg étel iránti sóvárgásodat is csökkenti, és még telíti is a bendődet, ezáltal utána már másképp tekintesz akár a salátára is, és talán megelégszel azzal, ahelyett, hogy nekilátnál a tartalmas húsos ragunak.

A másik ilyen trükk, ha az étkezés elején elfogyasztasz egy bögre meleg zöldséglevest. Szintén kevésbé fogsz vágyni a gazdagon megrakott, gőzölgő tányéron pöffeszkedő kalóriabombára második fogásként, és valószínűleg beéred valami könnyedebb étellel is a vacsora lezárásaként.

Csak tudatosan!

Magunk mögött hagytuk a bőséges év végi, ünnepi lakomákat, ideje visszatérni a normális kerékvágásba. Lehet egy bögre kakaót inni, de ritkán tedd! Ehetsz pizzát, de maradj meg egy szeletnél, és ne váljon rendszeressé a fogyasztása! Lehet sütizni, de ne egy tállal tegyél magad elé, hanem maradj meg egy szelet tortánál! Ha figyelsz az elfogyasztott mennyiségekre, akkor lényegében bármit ehetsz, amit megkívánsz, csak maradj tudatos a döntéseidben.