A pékné módra készített csülök lényege a sok krumpli és hagyma, amelyen a hús pihen sütés közben.
Pékné módra az a hús készül, amelyet hagymával és krumplival sütnek egybe. A csülök mellett készíthetsz így más húsféléket, például csirkecombot vagy karajt is. Ez a fogás leginkább hétvégére való, mivel a csülköt hosszú ideig kell kisütés előtt főzni fűszeres vízben. A visszamaradt főzőlevet akár babfőzelékhez is felhasználhatod.
Hozzávalók 6 személyre
A csülökhöz:
👉 1.5 kg sertéscsülök
👉 4 gerezd fokhagyma
👉 3 babérlevél
👉 1 hagyma
👉 1 sárgarépa
👉 1 evőkanál só
👉 1 evőkanál szemes bors
A körethez:
👉 1 kg krumpli
👉 4 hagyma
👉 4 gerezd fokhagyma
👉 4 evőkanál zsír
👉 2 teásaknál majoránna
👉 1 teáskanál őrölt kömény
👉 só
👉 bors
Elkészítés:
A csülköt annyi vízben, amennyi ellepi, tedd fel főni. Add hozzá a megpucolt, egészben hagyott fokhagymagerezdeket és hagymát, a hasábokra vágott sárgarépát, a sót és a borsot. Lefedve, kis lángon főzd puhára három óra alatt. Ha kész, a húst szedd ki, a főzővizet pedig tedd el későbbi felhasználásra.
Amikor a csülök már kész, a körethez való krumplit kockázd fel, a hagymát vágd cikkekre. A fokhagymát most is egyben hagyhatod. Egy lábosban olvaszd fel a zsírt, majd húzd le a tűzről, és keverd el a fűszerekkel, a sóval és a borssal. A krumplit, a hagymát és a fokhagymát egyengesd el egy tepsiben, és locsold meg a fűszeres zsír felével. Tedd közé a főzőléből kihalászott csülköt, ezt kend meg a zsír másik felével, és told 200 fokos sütőbe nagyjából egy órára, amíg a krumpli is megsül. Időnként locsolgasd a zsírjával.