Az immunrendszer erősítésére egész évben nagy szükségünk van. Éppen ezért most egy csokorba gyűjtöttünk néhány olyan táplálékot, amelyet egész évben fogyaszthatunk, hogy az immunrendszerünk kellő védelmet élvezzen a baktériumokkal, a vírusokkal, a gombákkal, a fertőzésekkel és a betegségekkel szemben.


Az egyik legjobb zöldség az immunerősítéshez nem más, mint a brokkoli. A brokkoli a keresztesvirágú zöldségek családjába tartozik. Nagyon sok hasznos antioxidánst és vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, amelyek mind-mind részt vesznek az immunfunkciók erősítésében.

A paprika egy kapszaicin nevű vegyületben gazdag, amely kiváló béta-karotin-forrás. A béta-karotin pedig egy olyan antioxidáns, amely hozzájárul az immunvédelemhez. Ezen kívül a paprika C-vitaminban is gazdag, amely szintén remek antioxidáns hatással rendelkezik és maximálisan ellátja az immunvédelmet is.

A fahéj ugyancsak gazdag forrása az antioxidánsoknak. Polifenolok vannak benne nagy mennyiségben, amelyek nagyszerűen ellátják az immunrendszer védelmét. A fahéjnak ezen kívül kiemelkedő a vírusellenes, gombaellenes és antibakteriális hatása is. Télen érdemes rendszeresen fogyasztani, mert elkerülhetjük a légzőszervi betegségeket és a téli, azaz a szezonális betegségeket.

A szárzeller is szintén nagyon sok antioxidánst tartalmaz. Ezen kívül A-vitaminban és vasban is bővelkedik, amelyek ellátják az immunrendszer védelmét.

A szárzeller nagyon hasznos lehet a légzőszervi problémák kezelésében és megelőzésében, mivel antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik.

Fogyasszunk rendszeresen lenmagot is, mivel omega-3 és omega-6 zsírsavakban gazdag. A lenmag fokozza az immunitást és védelmet jelenthet a vírusokkal és a baktériumokkal szemben. Ezen kívül nagyon hatékony még a gyulladás csökkentésében is.

Egész évben fogyaszthatjuk a fokhagymát és a gyömbért, mivel sokféle tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, illetve még emésztést segítő probiotikumokat is. Mindkettő immunerősítő hatásokkal rendelkezik, a fokhagymának pedig még az antibiotikumos hatása is kiemelkedő.

Természetes antioxidánsokban, azon belül C-vitaminban bővelkedik a citrom. Egy egész évben fogyasztható gyümölcsről van szó, amely eredményesen harcol a vírusokkal és baktériumokkal szemben, illetve az immunrendszert is megtámogatja.

Napraforgómagot is fogyaszthatunk, ha az immunvédelem a célunk, mivel olyan tápanyagokat – cink, szelén, réz, vas, B6-vitamin, E-vitamin – tartalmaz, amelyek erősítik az immunfunkciókat.