A francia tepsis krumpli elkészítése pofonegyszerű: a krumplikarikákat fűszeres, tejszínes szósz fogja össze.
A vajas, tejszínes francia tepsis krumpli köretként vagy húsmentes főfogásként is remekül működik. Mivel a krumpli még ma sem számít drága alapanyagnak, viszonylag gazdaságos fogásnak is tekinthető. Ha szeretnél megismerkedni más - húsmentes vagy húsos - rakottkrumpli-receptekkel is, ebből az összeállításból válogathatsz.
Hozzávalók 4 személyre
👉 1 kg krumpli
👉 10 dkg reszelt sajt
👉 5 dkg vaj
👉 2 dl tejszín
👉 2 dl tejföl
👉 1 kávéskanál szerecsendió
👉 só
👉 frissen őrölt bors
Elkészítés:
A vajat olvaszd fel, majd keverd el a tejszínnel és a tejföllel. Szórd meg sóval, frissen őrölt borssal és szerecsendióval. A krumplit hámozd meg, karikázd fel, és egyengesd el egy tepsiben. Forgasd össze a tejszínes keverékkel. Szórd meg a tetejét gazdagon reszelt sajttal, és alufóliával letakarva told 200 fokos sütőbe. 45 perc elteltével vedd le a fóliát a tetejéről, és így pirítsd további 10-15 percig, amíg a sajt a tetején ropogósra sül.
Önmagában is nagyon finom, vagy tálalhatod köretként szárazabb húsok, például sült csirkemell mellé.