A kaszás levesbe a húsvétról megmaradt füstölt sonkát és a félretett levét is bátran belefőzheted.


A savanyú káposztás, sonkás, kolbászos kaszás leves annyira kiadós, hogy friss kenyérrel tálalva már második fogást sem fogtok kívánni mellé. Mint a legtöbb káposztás ételnek, ennek is jól áll a füstölt íz, amit kolbásszal és sonkával érhetsz el.

Hozzávalók 4 személyre

👉 25 dkg füstölt sonka
👉 20 dkg füstölt kolbász
👉 20 dkg savanyú káposzta
👉 10 dkg konzervvörösbab
👉 5 dl sonkalé
👉 4 gerezd fokhagyma
👉 2 babérlevél
👉 2 evőkanál vaj
👉 1 nagy krumpli
👉 1 hagyma
👉 1 teáskanál (csípős) fűszerpaprika
👉 só
👉 bors
👉 olaj szükség szerint

Elkészítés:

A sonkát szeleteld fel, és főzd ki. A levét tedd félre. Ha előre lefőzött füstölt levet használsz, ez a lépés elmarad. A kolbászt áztasd hideg vízbe. Tíz perc múlva húzd le a héját, és karikázd fel. Egy lábosban olvassz vajat, pirítsd meg rajta a kolbászt, majd szűrőlapáttal szedd ki, és tedd félre.

A visszamaradt szaftos zsiradékon, szükség szerint még egy kevés olaj hozzáadásával párold üvegesre az apróra vágott hagymát. Amikor már puha, dobd mellé a felaprított fokhagymát is, kevergesd egy percig, majd húzd le a tűzről, és keverd el a fűszerpaprikával. Ha szereted, csípős paprikát is használhatsz hozzá. Add hozzá a meghámozott, felkockázott krumplit, a lecsepegtetett savanyú káposztát és babot, öntsd fel sonkalével és annyi vízzel, hogy jól ellepje. Sózd, borsozd, tedd bele a babérleveleket, és fél óra alatt főzd össze az egészet. Félidőben keverd bele a főtt sonkát és a kisütött kolbászt is. Tálald friss, ropogós kenyérrel.