Előfordul, hogy egy-egy éjszaka rosszat álmodunk, azaz rémálmok gyötörnek bennünket. Ilyenkor az is megesik, hogy leizzadunk, de annyira, hogy a hálóruhánk vagy az ágyneműnk is átnedvesedik. Akkor is izzadhatunk, ha nagyon meleg van a lakásban, illetve nyáron is gyakran megesik, hogy nagyon izzadunk. 

Ha azonban minden ok nélkül és rendszeresen előfordul az éjszakai izzadás, akkor lehet, hogy nem árt felkeresni a háziorvosunkat, hogy elkezdődjön a kivizsgálás, merthogy az erős izzadás mögött komoly okok is meghúzódhatnak.

Ha a vizsgálatok nem mutattak semmi rendelleneset, akkor a hálószobánk és az ágyunk igényel némi változtatást. Vegyük lentebb a hőmérsékletet, ne használjunk nagyon vastag pizsamát és takarót, mert az éjszaki izzadás akár dehidratációt is okozhat.

Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet a fokozott izzadás. Amennyiben szed valamilyen gyógyszert, mindenképpen olvassa el a betegtájékoztatót, mielőtt az izzadással kapcsolatos panaszával felkeresné a háziorvosát. Az éjszakai izzadást fokozhatják a fájdalomcsillapítók, egyes antidepresszánsok, a savas refluxra vagy a cukorbetegségre szedett gyógyszerek.

Léteznek olyan vírusos és bakteriális fertőzések, amelyek fokozott izzadással járnak együtt. Ha úgy érzi, hogy Önnél is valamilyen betegség okozza az izzadási tünetet és ez lázzal is együtt jár, mindenképpen keresse fel a háziorvosát, mert mind a vírusos, mind a bakteriális fertőzések és betegségek kezelést igényelnek. A lázas állapot és a fokozott izzadás, főleg ha ez rendszeresen történik, kiszáradást, illetve dehidratációt okozhat.

Az alvási apnoe egyébként is megzavarja a normális alvási ritmust és a nyugodt éjszakai pihenést, ami másnap fáradékonysághoz és kimerültséghez vezethet. A fáradtság mellett még a fokozott izzadás is megjelenhet tünetként. Ráadásul az alvási apnoe az éjszakai normál légzést is veszélyezteti. Az alvási apnoét mindenképpen ki kell vizsgáltatni mivel sokféle és komoly betegségeket okozhat.

Az éjszakai izzadást azok a hölgyek is megtapasztalhatják, akik a menopauza szakaszába léptek. A hormonális egyensúlyzavar is oka lehet ennek a kellemetlen tünetnek. Az éjszakai izzadást és a menopauza tüneteit fokozhatja az alkohol, a koffeintartalmú italok és a dohányzás is.