A B12-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezet működésében.

A B12-vitamin, vagyis a kobalamin egy vízben oldódó vitamin, ami számos élettani folyamatban játszik kulcsfontosságú szerepet.

Részt vesz a vörösvérsejtek képzésében, a DNS- és RNS-szintézisben, a központi idegrendszer fejlődésében és működésében, támogatja a csontok egészségét, javíthatja a hangulatot és az energiaszintet. Mivel a szervezet nem állítja elő, táplálkozás útján kell elegendőt bejuttatni belőle.

Felnőtteknek a B12-vitamin ajánlott napi mennyisége 2,4 mikrogramm, ez várandósság, szoptatás idején kissé nő, 2,6 és 2,8 mikrogrammra. A B12-vitamin hiánya kiegyensúlyozott étrend esetén ritka, vegetáriánus és vegán táplálkozás, valamint túlzott alkoholfogyasztás mellett viszont előfordulhat. A növényi étrendet folytatóknak mindenképpen oda kell figyelniük a tápanyag pótlására! A vitamin hiánya változatos tünetekben nyilvánulhat meg, krónikus fáradtság, energiahiány, izomgyengeség, látás- és memóriazavar, bizsergés és szájfekélyek hívhatják fel rá a figyelmet.

A B12-vitamin legjobb forrásai az állati eredetű táplálékok, azonban a kiegyensúlyozott, egészségtámogató étrendhez hozzátartozik, hogy a növényi fehérjéknek is hangsúlyos szerep jut a tányéron, sőt ideális esetben a zöldségek képezik az étkezés gerincét. 


A belsőségek a legtápanyagdúsabb élelmiszerek közé tartoznak. A máj és a vese, különösen a bárányból származó, rendkívül jó forrása a B12-vitaminnak. A báránymáj szelénben, rézben, B2- és A-vitaminban is nagyon gazdag.


A kagyló remek fehérje- és kitűnő B12-vitamin-forrás, de vasban és antioxidánsokban is kifejezetten gazdag táplálék. 190 gramm kagylóval a napi B12-vitamin-szükséglet 7 ezer százaléka fedezhető.


A szardínia nemcsak omega-3-zsírsavakban gazdag, hanem B12-vitaminban is. Itthon általában konzerv formájában jut hozzá az ember, a termék sótartalmára érdemes odafigyelni, mert jócskán megdobhatja a napi nátriumbevitelt.


A marhahús B2-, B3-, B6- és B12-vitaminban is dús, a szelén- és a cinkszükséglet fedezésében is jó szolgálatot tesz. A magasabb B12-tartalom érdekében ajánlott sovány húsrészeket választani, illetve grillezni a húst zsiradékban sütés helyett.


A tonhal tápanyagdús élelmiszer, kiváló fehérjeforrás, foszforban, szelénben, A- és B3-vitaminban is gazdag. Nagy koncentrációban tartalmaz B12-vitamint, különösen a bőr alatti izmokban. Szerencsére a tonhalkonzerv is dúskál a szóban forgó vitaminban, de itt is igaz, hogy a készítmény sótartalmára érdemes odafigyelni.


A szivárványos pisztrángot az egyik legegészségesebb halfajtának tartják, ami bővelkedik a jótékony zsírokban és a B-vitaminokban is, mindemellett pedig remek fehérjeforrás. Ásványi anyagok tekintetében is jól áll, mangánban, szelénben és foszforban is bővelkedik.


A lazac leginkább a kiemelkedő omega-3-tartalmáról híres, de kiváló B-vitamin-forrás is. Egy fél lazacfilével a B12-vitamin-szükséglet 208 százaléka fedezhető.


A tojás kitűnő fehérjeforrás, segít a jóllakásban, változatosan fogyasztható. Különösen a sárgája gazdag B12-vitaminban, és abból könnyebben is szívódik fel. A tojás továbbá azon kevés élelmiszerek egyike, amelyek D-vitamint is tartalmaznak.