Nagyon óvatosan, lépésről lépésre történt az átállás, hiszen tudtam, hogy a tartós fogyás titka a fenntarthatóság. Agresszív, gyilkos lépésekkel csak ideig-óráig lehet sikert elérni és ki is készíti a szervezetet. Nyilván az első számú cél, hogy egészségesebb legyek, tehát oda kell figyelni.

Első körben a futást választottam edzés gyanánt. Már futottam egy ideje mikoris ráálltam a mérlegre és kiderült, hogy híztam. Persze ilyenkor azt gondolná az ember, hogy izmot szedtem fel, de nem ez volt a helyzet. Szembesülnöm kellett azzal, hogy önmagában az edzés már egyáltalán nem elég (szemben a fiatal énemmel). Mindenképp hozzá kellett nyúlnom a diétámhoz és az edzéstervemhez.

A legfontosabb az egészséges kalóriadeficit

Amikor elkezdtem az edzést teljesen logikus módon azonnal megnőtt az étvágyam, hiszen több kalóriát égettem el mint azelőtt és úgy általában nagyobb terhelés érte a testem. Nem nehéz ilyenkor beleszaladni abba a hibába, hogy az ember többet is eszik ennek hatására. Így viszont ott vagyunk, ahol a part szakad… Legalább annyival több kalóriát vittem be mint amennyit pluszban elégettem.

Mivel a fogyás legalapvetőbb titka, hogy kevesebb kalóriát kell bevinni, mint amennyire a szervezetnek szüksége van halálra volt ítélve a dolog. Tehát edzhetek akármennyit, nem fogok lefogyni ha nem figyelek a kalóriadeficitre… Sőt a megnövekedett fizikai aktivitás akár vissza is üthet testzsír szempontjából.

Változatos mozgásforma – ne hagyd, hogy hozzászokjon a tested

A lehető legkönnyebb sík talajon kezdtem a futtást, hogy ne terheljem túl a szervezetem az első időkben. Azonban gyorsan hozzá is szoktam így éreztem, hogy váltani kell, jöhet a terepfutás, ahol az egyenetlen talaj, a szintemelkedések és a kanyarok rákényszerítették a szervezetemet a folyamatos alkalmazkodásra.

A terepfutás hasonlít az intervallum edzéshez, csak itt nem kell méregetned semmit hiszen a maga a talaj kényszerít az adott lépésre. Ennek megfelelően a váltakozó kihívások különböző módokon mozgatják meg az izomzatomat. Ez egyúttal az olyan sérüléseket is megelőzheti, amelyek abból származhatnak, hogy túl sokat terheljük egyformán ugyanazokat az izmokat vagy ízületeket.

Általános vélekedés a szakmában, hogy az intervalledzések hatékonyabbak az egyenletes tempóknál.

Edzés sűrűbben

Kezdetben heti kétszer húsz percet futottam, ami jóval több volt, mint a semmi, de a zsírégetéshez édeskevés. Egy ilyen edzés alatt 180 kalóriát égettem el.

Ekkor megnöveltem a futás idejét: 3–5 alkalommal edzettem egy héten és 30–45 perces meneteket zavartam le. Így nem csak fogytam, de az izomzatom is növekedett.

Az edzőm szerint heti három edzéssel érdemes kezdeni, amiben bőven lehet az elején séta is. A lényeg, hogy hozzászoktasd a tested és az agyad a rendszeres edzéshez. Minél jobban beleégnek az edzésidőpontjaid a mentális naptáradba, annál könnyebb felhúzni a cipőt.

Ugyanakkor a heti 4-5-nél több alkalom nem biztos, hogy hozzátesz a fejlődésedhez. Már csak azért is, mert hamar kiégéshez vezet. Annyit eddz egy héten, amennyit hosszú távon is tudsz tartani. Érdemes időről időre növelni a kihívást: fuss 5 perccel többet vagy növeld egy kilométerrel a távodat.

Izomtömeg növelés

Rengeteget olvastam arról, milyen fontos az erősítő edzés a fogyás szempontjából, ezért csatlakoztam egy CrossFit klubhoz. Ez óriási változást hozott: nem csak fogytam és tónusosabb lettem, de az önbizalmam is erősödött. Élveztem, ahogy a kétféle edzés kiegészíti egymást és egyszerűen erősebbnek éreztem magam.

Az erősítő edzés önmagában nem éget több kalóriát, mint a futás, de fittebbé tesz, és az izmok több kalóriát égetnek el. Azon kívül az erősítés a futást is könnyebbé teszi, megvéd az esetleges sérülésektől.