Az olaszoknak is megvan a maguk paradicsomos húsgombóca: az ő változatuk sajttal és sokféle fűszerrel készül.
Az olaszok paradicsomos húsgombóca sűrű szósszal készül, a kis gombócokba pedig reszelt parmezán is kerül. Sokféle mediterrán zöldfűszer teszi teljessé, amiből használhatsz frisset vagy szárítottat is. Általában spagetti tetejére szokták kanalazni, de akár szendvicsbe is töltheted.
Hozzávalók
A húsgombócokhoz:
👉 50 dkg darált hús (sertés, marha vagy vegyesen)
👉 10 dkg reszelt parmezán
👉 2 evőkanál tej
👉 2 zsemle
👉 2 tojás
👉 1 kávéskanál őrölt kömény
👉 1 kávéskanál bazsalikom
👉 1 kávéskanál oregánó
👉 1 kávéskanál kakukkfű
👉 0.5 csokor petrezselyem
👉 0.5 citrom reszelt héja
👉 só
👉 bors
A szószhoz:
👉 5 dl passzírozott paradicsom
👉 2 dl víz
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 1 hagyma
👉 1 kávéskanál bazsalikom
👉 1 kávéskanál oregánó
👉 1 kávéskanál kakukkfű
👉 1 kis doboz sűrített paradicsom
👉 só
👉 bors
👉 olívaolaj
Elkészítés:
A zsemléket tépd kisebb darabokra, és önts rájuk annyi tejet, amennyit magukba szívnak. Néhány perc múlva csavard ki őket, majd keverd hozzá a darált húst, a reszelt parmezánt, a tojásokat, a fűszereket, a reszelt citromhéjat, a sót és a borsot. Dolgozd jól össze, és pihentesd a hűtőben, hogy az ízei összeérjenek.
Amíg a hús a hűtőben van, állítsd össze a szószt. A hagymát olívaolajon párold üvegesre, majd adj hozzá két gerezd felaprított fokhagymát is. Keverd el a paradicsomszósszal és a sűrített paradicsommal, öntsd fel vízzel, fűszerezd sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval és kakukkfűvel, és kezdd el kis lángon rotyogtatni.
A húsos masszát vedd ki a hűtőből, és formálj belőle golyókat. Tedd bele őket a szószba, és lefedve főzd benne puhára őket nagyjából fél óra alatt.