Az epres rácsos pite a tésztájára simított sűrű vaníliapudingnak köszönhetően lesz még finomabb.


Most, hogy egyre több gyümölcs érik, érdemes sokféle módon elkészíteni a rácsos pitét, ami epres változatban is fantasztikus. Az omlós alap egyszerű linzertésztából áll, amelyet tejföllel kell lágyítani. A vaníliapudingot porból villámgyorsan elkészítheted, de a csomagoláson olvashatónál egy kicsit sűrűbbre főzd.

Hozzávalók 8 szelethez

A tésztához:
👉 50 dkg liszt
👉 25 dkg vaj
👉 15 dkg cukor
👉 15 dkg tejföl
👉 2 tojássárgája
👉 1 csomag sütőpor
👉 vaj és liszt a forma kikenéséhez

A pudinghoz:
👉 4 dl tej
👉 3 evőkanál cukor
👉 1 csomag vaníliás pudingpor

A tetejére:
👉 25 dkg eper
👉 2 tojásfehérje

Elkészítés:

A tésztához a lisztet morzsold el a kockára vágott, hideg vajjal, majd add hozzá a cukrot, a sütőport, a tojássárgákat, végül lazítsd a tejföllel. Csavard folpackba, és pihentesd a hűtőben legalább egy órát.

Amíg a tészta pihen, állítsd össze a pudingot. A port és a cukrot keverd el nyolc evőkanál tejjel. A többi tejet tedd fel egy lábosban forrni. Amikor felforrt, add hozzá a kikevert pudingport, és folyamatosan kevergesd, amíg besűrűsödik. Nagyjából egy percbe fog telni. Ekkor vedd le a tűzről, takard le, hogy ne bőrösödjön, és hagyd kihűlni. A epreket tisztítsd meg, a levelüket vágd ki, a gyümölcsöt vágd félbe.

A pihentetés után a tésztát oszd el kétharmad-egyharmad arányban. A nagyobbik tésztarészt nyújtsd ki kör alakúra, és egyengesd el egy kivajazott-kilisztezett piteformában. Villával szurkáld meg, és told 160 fokos sütőbe tíz percre. Az elősütés után vedd ki a sütőből, kend rá a pudingot, és szórd meg eperrel. A maradék tésztarészt is nyújtsd ki, és vágd hosszú, keskeny szalagokra. Oszd el őket rács alakban az eprek tetején, kend meg tojásfehérjével, és told vissza a sütőbe 45 percre.