Azok, akik az előző hónapban lemaradtak a pitypang, azaz a gyermekláncfű gyűjtéséről, még behozhatják a lemaradásukat, hiszen még mindig nyílik ez a növény, amelyet korántsem nevezhetünk gyomnövénynek.


A pitypangnak rengeteg csodálatos gyógyhatása ismeretes. Rendkívül tápláló gyógynövény, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat.

Mindemellett gazdag forrása az antioxidánsoknak is, kiváltképpen a béta-karotinnak és a polifenol vegyületeknek. Ezeknek az antioxidánsoknak nagy szerepük van a betegségek megelőzésében, illetve az öregedési folyamatok lassításában is.

A gyógynövény gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, ami azért nagyon lényeges, mivel a krónikus gyulladás talaján jönnek létre a krónikus betegségek, mint például a szívbetegség, a cukorbetegség és a daganatos megbetegedések.

A pitypang bioaktív vegyületeket is tartalmaz, amelyekkel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy eredményesen csökkentik a vércukorszintet.

Kutatások igazolják, hogy a pitypang rendszeres fogyasztása nagyon hatékony a magas koleszterinszint csökkentésében is.

Mivel a pitypang vízhajtó hatással is bír, illetve ásványi anyagok közül jelen van benne a kálium, így nagyon hatékony a magas vérnyomás csökkentésében is.

A pitypangnak nagy szerepe van a máj védelmében, hiszen megszabadítja a szervezetet a méreganyagoktól és hozzájárul az oxidatív stressz csökkentéséhez. Bioaktív összetevői pedig a fogyást is megtámogatják. Mindemellett a vizsgálatok szerint a pitypang megakadályozhatja a rákos sejtek elszaporodását és a már meglevő daganatok növekedését.

Most pedig lássunk egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető pitypangos ételt!

Pitypanglevél-saláta hozzávalói:


• egy nagy marék zsenge pitypanglevél,
• néhány pitypangvirág a díszítéshez,
• 1 fej saláta,
• 3-4 közepes paradicsom,
• balzsamecet,
• extraszűz olívaolaj,
• ízlés szerint só,
• 1 csésze zsenge zöldborsó.

Elkészítése:

Mossuk meg a zsenge pitypangleveleket és a fejessaláta-leveleket. Tépkedjük kisebb darabokra, majd tegyük egy nagyobb salátástálba. Főzzük roppanósan puhára a zöldborsót, majd ha kihűlt keverjük el a salátával, mint ahogyan a vékony szeletekre vágott paradicsomot is. Készítsük el a dresszinget. Ehhez keverjük el a balzsamecetet, az olívaolajat, a sót és a borsot, majd öntsük a salátára. Végezetül szórjuk meg a salátánkat alaposan megmosott pitypangvirágokkal.