A házi készítésű császárzsemle héja roppan, belül pedig puha, foszlós.


A házi készítésű péksütinek nincs párja. A császárzsemlét is viszonylag könnyen elkészítheted, így azon melegében, frissen és ropogósan eheted. Mivel manapság már a pékáru is nagyon drága, olcsóbban is jössz ki vele, mintha boltban vásárolnád.

Hozzávalók 9 darabhoz

👉 60 dkg liszt
👉 10 dkg natúr joghurt
👉 7 g porélesztő
👉 3 dl víz
👉 3 evőkanál olaj
👉 1.5 teáskanál só
👉 1 teáskanál cukor

A tetejére:
👉 2 evőkanál tej
👉 1 evőkanál szezámmag


Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba. Egyik oldalára öntsd az élesztőt, másikra a sót. Add hozzá a cukrot, a meglangyosított joghurtot a szintén langyos vizet, és az olajat. Kézzel dolgozd jól ki, és letakarva, meleg helyen keleszd a duplájára nagyjából 45 perc alatt.

A megkelt tésztát lisztezett felületen gyúrd át, és oszd kilenc egyforma részre. Formálj belőlük kis cipókat. Az így kapott zsemléket helyezd el egymás mellett egy sütőpapírral kibélelt nagy tepsiben, és így pihentesd további húsz percig.

A pihentetési idő leteltével egy villa oldalával vagy egy tompa késsel ejts mindegyik zsemlén középről indulva öt-öt vágást. Kend meg a darabok tetejét tejjel, szórd meg szezámmaggal, és told őket 200 fokos sütőbe nagyjából negyedórára, amíg aranyszínűre pirulnak.