A zöld spárga vitaminokban gazdag, kalóriában viszont szegény: sajtmártással leöntve könnyű vacsora.


Kapható már a zöldségeseknél a fehér és a zöld spárga is: ez utóbbi selymes sajtmártással tálalva könnyű vacsoraként vagy egészséges köretként is megállja a helyét. A megadott mennyiség arra az esetre vonatkozik, ha főfogásként fogyasztod, ha köretnek szánod, kevesebb is elég lesz belőle. Ebben a válogatásban még több spárgás receptet találsz.

Hozzávalók 4 személyre

👉 2 kg spárga
👉 10 dkg trappista sajt
👉 10 dkg krémsajt
👉 5 dkg füstölt sajt
👉 5 dkg vaj
👉 3 dl tej
👉 2 dl tejszín
👉 2 evőkanál liszt
👉 0.5 kávéskanál szerecsendió
👉 só
👉 frissen őrölt bors

Elkészítés:

Először a sajtmártást készítsd el. A sajtokat reszeld le. A vajat egy lábosban olvaszd fel, majd add hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsd egy-két percig. Ezután fokozatosan, kézi habverővel folyamatosan kevergetve adagold bele a tejet és a tejszínt. Így kevergesd egy percig, amíg besűrűsödik. Ekkor add hozzá a krémsajtot, a reszelt sajtokat, sózd, borsozd, szórd meg szerecsendióval. Gyöngyöztesd, amíg a sajt elolvad. Ekkor húzd le a tűzről, és tartsd melegen.

A spárgák végét vágd le. A megtisztított sípokat dobd forrásban lévő, sós vízbe, és 5-7 perc alatt főzd őket roppanósra. A sajtmártást öntsd a frissen kifőtt spárgákra, és azonnal tálald.