Ha eddig nem tettük, a jövőben ne feledkezzünk meg sokkal több gyökérzöldséget fogyasztani, merthogy rendkívül sok tápanyagot és antioxidánst tartalmaznak, tehát nagyon egészségesek. Mutatjuk is, hogy miért fogyasszunk rendszeresen ilyen zöldségeket és miért ne hanyagoljuk a gyökérzöldségeket!


A gyökérzöldségek gazdag forrásai a béta-karotinnak. Például a sárgarépa nagy mennyiségben tartalmazza ezt a tápanyagot, amely antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Ez pedig A-vitaminná alakul a szervezetünkben, ami elengedhetetlenül fontos a bőr, a szem és az immunrendszer egészségének fenntartásához.

A gyökérzöldségek nemcsak A-vitaminban, hanem C-vitaminban is bővelkednek. Ez is egy antioxidáns hatásokkal rendelkező vitamin, amelynek nagy szerepe van az immunvédelemben és az immunfunkciók javításában.

A B-vitaminokra nagy szüksége van a szervezetünknek. A folát is a B-vitaminok sorát gazdagítja, legfontosabb szerepe a születési rendellenességek megelőzésében van, ezért is írják elő a terhes nőknek ennek a vitaminnak a rendszeres fogyasztását. A gyökérzöldségek közül a sárgarépa is igen gazdag ebben a tápanyagban.

A gyökérzöldségek nagyfokú védelmet jelentenek a rákos betegségekkel szemben is. Ezt többnyire az antioxidánsaiknak köszönhetjük, de más olyan vegyület is megtalálható ezekben a zöldségekben, amelyeknek kiemelkedő a daganatellenes hatásuk.

Sokan a banánnal párosítják a káliumot, pedig a gyökérzöldségek is gazdag forrásai ennek az ásványi anyagnak. A káliumnak nagy szerepe van a vérnyomás szabályozásában és a szívbetegségek megelőzésében. Gyökérzöldségek közül talán a legtöbb káliumot a petrezselyem tartalmazza, így jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a különös ízvilágú zöldséget.

Az agyunknak éppen olyan nagy szüksége van tápanyagokra és energiára, mint ahogyan a testünknek is. A gyökérzöldségek rendkívül jó energiaforrásnak számítanak. Talán nem véletlen, hogy a sportolóknak is gyakran javasolják edzés előtt a cékla fogyasztását, hiszen ez a gyökérzöldség nemcsak a kognitív funkciókat javítja, nemcsak a memóriára gyakorol pozitív hatást, hanem az állóképességet és a teljesítményt is fokozni tudja.