Az ösztrogéndominancia egyik tünete a főleg a hasi tájékon, a comboknál és a csípőnél jelentkező makacs zsírpárna.


Az ösztrogéndominanciáról elterjedt tévhit, hogy csak menopauza tájékán jelentkezik. A kellemetlen tünetekkel járó állapotot a hormonháztartás felborulása okozza, amikor az ösztrogén és a progeszteron nemi hormonok aránya megváltozik, ennek megannyi oka lehet.

Ahogy a neve is árulkodó, ebben az esetben az ösztrogénszint emelkedik meg, és ez a hormon válik dominánssá, miközben a progeszteronszint pedig csökken. De hogyan befolyásolja ez a szervezetet?

Jellegzetes tünetekkel mutatkozik meg az ösztrogéndominancia. Hangulatingadozások, szorongás, depresszió, libidócsökkenés, hajhullás, hüvelyszárazság, szemszárazság, száraz bőr, energiahiány, termékenységi zavarok, fejfájások, az anyagcsere lassulása, vízvisszatartás és elhízás formájában jelentkezik, ez utóbbi esetében a zsír főleg a hasi tájékon, a csípőknél és a combokon rakódik le.

Ennek a fontos hormonnak a feladatai közé tartoznak a menstruációs ciklus szabályozása mellett a zsírraktárok növelése és az izomtömeg csökkenése. Túlzó mennyiségben komolyabb betegségek kockázatát is növeli, így gyanú esetén érdemes laborvizsgálatot csináltatni, utána kezelésre járni.


A Cleveland Clinic szakemberei szerint az ösztrogéndominanciát több dolog is kiválthatja. Az egyik, hogy a szervezet túltermeli, a másik, hogy olyan ételeket vagy gyógyszereket szed az érintett, ami ösztrogént tartalmaz, a harmadik pedig, hogy az egyébként normális szinten termelődő ösztrogént a szervezet nem tudja megfelelően lebontani.

De az elhízás is növeli az ösztrogénszintet, mert a zsírszövet ösztrogént választ ki, ahogy a stressz által termelt kortizol hormon pedig csökkentheti a progeszteronszintet, mely szintén a hormonháztartás felborulását okozza. Ezenkívül a túlzó alkoholfogyasztás is növeli a szintjét, és gátolja a lebontását, ahogy májprobléma esetén is felhalmozódhat ez a nemi hormon.

A kezelését nagyban befolyásolja a kiváltó oka, bizonyos esetekben csak az életmódváltás segíthet - egyébként az egészséges életmód, mint a mediterrán diéta eleve csökkenti súlyos betegségek kockázatát, úgyhogy alapvetően tanácsos rostokban, esszenciális zsírokban, lassú felszívódású szénhidrátokban és fehérjékben gazdag étrendet követni.

A gyógyulás érdekében az első és legfontosabb lépés a testzsír csökkentése, ebben akár dietetikus vagy táplálkozási szakértő is segíthet, hiszen az étrend összeállításakor a makrotápanyagok megfelelő bevitelére is oda kell figyelni. A kiegyensúlyozott étkezések mellett pedig a rendszeres, zsírégető testmozgás is nagyon fontos, a kettlebelledzéseket tartják a leghatékonyabb mozgásformának e tekintetben.


A relaxáció, pihentető alvás és stresszűző tevékenységek szintén segítenek egyensúlyban tartani a hormonszintet. Érdemes minimalizálni az alkohol és a xenoösztrogéneket tartalmazó élelmiszerek fogyasztását, inkább válassz hormonmentes húskészítményeket és bioélelmiszereket, és figyelj arra, hogy BPA-mentes műanyag dobozokat vagy kulacsokat használj.

Az életmód megváltoztatása mellett bizonyos esetekben csak gyógyszerek segíthetnek, amit minden esetben a kezelőorvos ír elő.